matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sprawdzi ktoś czy dobrze? LAPLACE
Rifi:
x''(t) + 2x'(t) + x(t) = 0 x(0) = 0 x'(0) = −1 s
2
L[x] − s*0 + 1 + 2sL[x] − 0 + L[x] = 0 s
2
L[x] + 1 + 2sL[x] + L[x] = 0 L[x] (s
2
+2s + 1) = −1
−1
x = L
−
1 [
]
s
2
+2s+1
x(t) = sint t e
t
15 wrz 12:15