funkcja zmiennej
kaska: prosze o wskazówki do zadania:
znaleźć funkcje y zmiennej x takiej ze
y'(x)cosx−2ysinx=1 dla x∊(−pi/2,pi/2) i y(0)=1
15 wrz 11:36
Jerzy:
Dzielisz obustroonnie przez cosx i otrzymujesz równanie liniowe niejednorodne typu:
y’ + f(x)*y = g(x)
15 wrz 11:53
kaska:
15 wrz 12:31
kaska: dy/dx−2ysinx/cosx=1/cosx
1/2∫1/ydy=∫sinx/cosxdx
1/2lny=−∫−sinx/cosxdx
1/2lny=−lncosx+lnC
lny=2lnC/cosx
y=C1/cos2x
2. y=C1(x)/cos2x
dy/dx=C1'(x)/cos2x+C1(x)(−2sinxcosx)
podstawiajac do wzoru nie skraca mi sie gdzie robie bład?
C1'(x)/cos2x+C1(x)(−2sinxcosx)−2sinx/cosx*C1(x)/cos2x=1/cosx
15 wrz 13:08
Adamm:
y'cos
2(x)−2ysin(x)cos(x) = cos(x)
(ycos
2(x))' = cos(x)
ycos
2(x) = sin(x)+C
15 wrz 13:19
kaska:
sin(x)+C
y =
cos2(x)
duzo prosciej dzieki
15 wrz 13:29