Uklady
Zui Ju: Dla jakich wartosci parametru m uklad rownan
{mx−2y=3
{2x+y=1
ma rozwiazanie
Rozwiaz uklad rownan graficznie dla m=1
15 wrz 08:23
janek191:
m x − 2 y = 3
2 x + y = 1 ⇒ y = 1 − 2 x
−−−−−−
m x − 2*( 1 −2 x) = 3
m x − 2 + 4 x = 3
( m + 4) x = 5
Dla m ≠ − 4 układ ma rozwiązanie
15 wrz 08:27
janek191:

m = 1
x − 2 y = 3 ⇒ 2 y = x − 3 ⇒ y = 0,5 x − 1,5
2 x + y = 1 y = −2 x + 1
Rysujemy proste
Odczytujemy: x = 1 y = − 1
15 wrz 08:30
Zui Ju: Pozdrawiam 6−latek i dziekuje

Co u Ciebie ?
Wstawiam zadania bo jakis debil nastawial slaczkow
15 wrz 08:30
janek191:
Jest ok
15 wrz 08:36