matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
kinga12345:
Rozwiąż równanie: x
4
+ 5 x
3
= x
2
+ 5x
21 lut 16:46
Godzio:
x
4
− x
2
+ 5x
3
−5x = 0 x
2
(x
2
−1) + 5x(x
2
−1) =0 (x
2
−1)(x
2
+5) =0 (x−1)(x+1)(x
2
+5) =0 x=1 v x=−1
21 lut 16:47
kinga12345:
Dziękuje ślicznie
21 lut 16:52