kombinatorka cyfry
franek: Cyfry 0,1,2,3,4,5,6 ustawmy losowo tworząc ciąg i potraktujmy go jako liczbę siedmiocyfrową
której pierwszą cyfrą nie może być 0. Ile jest możliwych takich ustawień , w których otrzymamy
liczbę siedmiocyfrową a) dowolną b) podzielną przez 4 c) parzystą d) podzielną przez 25 jeżeli
mozna to poprszę metodą mnożenia
21 lut 16:41
Basia:
wszystkich jest
7!−6!=6!(7−1)=6*6!
wszystkie permutacje liczb 0,2,...,6 − wszystkie permutacje z 0 na 1 pozycji
parzyste:
na 7 miejscu 0 i reszta dowolnie 6!
na 7 miejscu 2,4,6 i ( reszta dowolnie 6! − permutacje z 0 na początku 5!)
razem:
6!+3*(6!−5!) = 6!+2*5!*(6−1)= 6!+10*5!
na podzielne przez 4 i 25 na razie nie mam pomysłu
21 lut 16:53