Inferr: 10n+4n-2=3s
18 lis 11:27
Inferr: udowodnij za pomocą indukcji matematycznej
10n+4n-2=3s
18 lis 11:28
b.: znaczy, że ta liczba po lewej jest podzielna przez 3?
zobacz tu
1116 na przykładowe zadania, to jest pewien schemat...
zacznij przynajmniej, jeśli nie będzie wychodziło, napisz, co masz, pociągniemy dalej
18 lis 13:53
Inferr: ok patrzyłam więc dla n= 1 twierdzenie jest prawdziwe bo L=P
101+41-2 = 3s
10+4-2 = 3s
14-2 = 3s
12 = 3s
12/3 = s
s = 4
Teraz potrzebuje udowodnić to samo założenie poprze indukcję dla n+1
18 lis 14:10
b.: Ok, czyli założenie:
dla pewnej liczby k>=1 mamy
10k+4k-2 = 3s dla pewnego całkowitego s
teza:
10k+1+4k+1-2 = 3t dla pewnego całkowitego t
(t inne niż s -- takie samo się nie da...)
dowód:
zaczynamy od lewej strony tezy:
10k+1+4k+1-2 = ...
spróbuj tak pokombinować, żeby skorzystać z założenia indukcyjnego...
18 lis 14:20
Mycha: wiec n0=1
zal:
twierdzenie jest prawdziwe dla n=k gdzie k≥n0
10k+4k-2=3s1
n=k+1
teza:
10k+1+4k+1-2=3s2
dowod:
10k+1+4k+1-2=10k*10+4k*4-2=4*10k+4*4k-4*2+6*10k+3*2=4(10k+
4k-2)+6*10k+3*2=4*3s1+6*10k+3*2=3*(4s1+2*10k+2)=3*s2
c.b.d.o
18 lis 14:26
Inferr: Ok dzięki w przypadku podstawienia dowolnej liczby już to założenie udowodniłam
potrzebuję jeszcze udowodnić je dla wszystkich n ze zbioru liczb Naturalnych
19 lis 08:24
Inferr: kombinując dochodzę do momentu
3s2 = 10n+1+4n+1-2 = 10n * x 101 + (4n x 41) - 2 = 10n x 10 + (4n x 4) - 2
przenoszę zeby dojść jaka jest wartość 10n
10 = 2- (4n x 4) / : 10
i tutaj niestety utykam
19 lis 08:31
Mycha: popatrz na to co ja Ci napisalam. to jest wlasnie dowod dla dowolnej liczby n
19 lis 10:42