Sprawdź czy funkcja może mieć ekstremum dla x=3
Kuba: Sprawdź czy funkcja f(x)=2x3 − 6x +14 może mieć ekstremum dla x=3
Pomoże ktoś jak się za to zabrać?
14 wrz 21:20
Jack:
sprawdź czy
1) Pochodna funkcji w punkcie x0 = 3 wynosi zero
2) Pochodna zmienia znak w tym punkcie
14 wrz 21:22
Jack: Napisz tutaj obliczenia jakie Ci wyjdą, a jeśli coś nie jest jasne, to wytłumaczę potem
14 wrz 21:24
Kuba: Dzięki. A jak sprawdzić czy zmienia znak w punkcie x0?
14 wrz 21:26
Kuba: w punkcie x0 pochodna wynosi 48
14 wrz 21:26
Jack: Narysuj "wężyk" pochodnej
w tym wypadku pochodna jest drugiego stopnia (będzie ax2 + bx + c)
czyli parabola.
Parabolę raczej potrafisz narysować bez problemu?
Wtedy wystarczy spojrzeć czy w tym punkcie parabola przechodzi
z dołu do góry (wtedy jest ekstremum: minimum lokalne)
lub z góry do dołu (wtedy jest maksimum lokalne).
Poprzez przejście z dołu do góry, lub z góry do dołu mam na myśli przecięcie osi poziomej OX
14 wrz 21:29
Jack: skoro pochodna w tym punkcie jest różna od zera to nie ma tam ekstremum.
14 wrz 21:31
Jack: Jest to tzw. warunek konieczny ekstremum (zerowanie pochodnej w punkcie)
Warunkiem dostatecznym jest zmiana znaku.
14 wrz 21:31