Cześć, potrzebuję pomocy z takim zadaniem. Za każdą wskazówkę dziękuję :-)
Martin: Funkcję f(x) = 1/x2+2x−3 rozwinąć w szereg potęgowy o środku w punkcie x0=2, wyznaczyć
promień zbieżności szeregu.
14 wrz 19:16
Adamm: tak ta funkcja pewnie nawet nie wygląda
14 wrz 19:20
Martin: | | 1 | |
Chodzi o zapis? f(x) = |
| |
| | x2+2x−3 | |
14 wrz 19:29
Adamm:
Tak. Zauważ że
| | 1 | | 1 | | A | | B | |
f(x−2) = |
| = |
| = |
| + |
| |
| | (x−2−1)(x+3−2) | | (x−3)(x+1) | | 1−x/3 | | 1−x | |
potrafisz rozłożyć oba ułamki w szeregi Taylora?
14 wrz 20:29
Adamm:
właściwie to skoro to ma być w punkcie x = 2, to musimy zrobić
| | 1 | | A | | B | |
f(x+2) = |
| = |
| + |
| |
| | (x+1)(x+5) | | 1+x/5 | | 1+x | |
14 wrz 20:30
Adamm:
w sensie, wokół zera, chcemy to rozwinąć
14 wrz 20:31