rownania wymierne z parametrem
Gangster: wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla ktorych rownanie x−2m/3x−2 = 2/x ma dwa rozne
rozwiazania.
Wiem ze warunki to a>0 Δ>0 i f(2/3) rozne od 0
ale chodzi mi wlansie o ten ostatni warunek, skad on sie bierze?
w podobnym zadaniu gdzie trzeba znalezc tylko 1rozwiazanie warunek to nie f(x) rozne a rowne 0.
Prosze o pomoc
14 wrz 18:28
Saizou :
równanie początkowe jest takie
14 wrz 18:30
Saizou : użyj U { licznik } { mianownik }
tylko bez spacji
14 wrz 18:31
14 wrz 18:45
ICSP: Jak definiujesz funkcję f oraz parametr a ?
14 wrz 21:09
Mila:
2*(3x−2)=x*(x−2m)
6x−4=x
2−2mx
x
2−2mx−6x+4=0
(*) x
2−(2m+6)*x+4=0
1) Δ>0
Δ=(2m+6)
2−16>0⇔
m
2+6m+5>0
Δ
m=36−20=16
| | −6−4 | | −6+4 | |
m1= |
| =−5 lub m2= |
| =−1 |
| | 2 | | 2 | |
dla m<−5 lub m>−1 równanie (*) ma dwa różne rozwiązania, ale trzeba wyłączyć te wartości m
| | 2 | |
dla których x=0 , x= |
| jest rozw. (*) |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
*)( |
| )2−(2m+6)* |
| +4=0 |
| | 3 | | 3 | |
**) 0−0*(2m+6)+4≠0
=========
Odp.
| | 2 | | 2 | |
m∊(−∞,−5)∪(−1, |
| )∪( |
| ,∞) |
| | 3 | | 3 | |
Posprawdzaj rachunki
14 wrz 22:03