rózniczkowe niejednorodne
kaska: czesc mam do rozwiazania równanie różniczkowe niejednorodne :
x5+2x4+2x3+4x"+x'+2x=100e(−2t) prosze o sprawdzenie czy moj tok rozumowania jest
prawidłowy
pierwsze trzy elementy równania przerzucam na druga stronę i rozwiazuje równanie jednorodne
4x"+x'+2x=100e(−2t)−x5−2x4−2x3
1. 4x"+x'+2x=0
4r2+r+2=0
Δ=1−32=−31=31i2
r=(−1+i√31)/8 i r=(−1−i√31)/8
α=−1/8; β=√31/8
x=e(−1/8)(c1cos√31/8+c2sin√31/8)
14 wrz 16:18
Adamm:
x(5) tak było w oryginale?
14 wrz 18:13
kaska: tak
14 wrz 18:17
kaska: jej ale tu sie oczy otwieraja jasne to 5 pochodna juz wiem
14 wrz 18:19
kaska: dziekuje Adamm
14 wrz 18:19
kaska: utknełam wczoraj z rozwiazaniem
znalazłam 3 pierwiastki x=−2 i podwójne zespolone x=−i i x=i
wynik równania jednorodnego jaki uzyskałam to x=c1cost+c2sint+c3e(−2t) nie wiem jak dalej to
ugryść
15 wrz 10:46
Adamm:
x(t) = (C1t+C2)cos(t)+(C3t+C4)sin(t)+C5e−2t
15 wrz 13:11
Adamm:
dalej przewidujemy x(t) = Ate−2t
15 wrz 13:11
kaska: juz nie wiem pomoz
15 wrz 13:18
Adamm:
mnożysz w rozwiązaniu jednorodnym np. cos(t) przez C1t+C2 zamiast po
prostu C1, bo masz pierwiastek podwójny
podobnie, w naszych przewidywaniach, mnożymy przez t, bo −2 jest pierwiastkiem
wielomianu charakterystycznego krotności 1
15 wrz 13:24
Adamm: poczytaj sobie jeszcze raz o tej metodzie
15 wrz 13:26
kaska: dziekuje
15 wrz 13:38