matematykaszkolna.pl
Długość okręgu Enje: Witam, napotkałem w zbiorze matematycznym ciekawe zadanie z "okręgów opisanych na czworokącie" no i troszkę mnie ono pokonało. Dlatego postanowiłem je rozwiązać analitycznie link do rozwiązania z komentarzem: http://prntscr.com/p61dmb (tutaj też wiem że mogłem prościej jednak chciałem to zrobić porządnie). No i teraz moje pytanie czy ma ktoś może chwilkę i chciałby dać mi wskazówkę jak rozwiązać to zadanie "po Bożemu". Na trapezie o podstawach długości 9cm, 7cm oraz wysokości 22cm opisano okrąg. Oblicz długość tego okręgu.
14 wrz 14:41
ite: rysunek Podam jeden ze sposobów rozwiązania bez umieszczania tej figury w układzie współrzędnych. Czy to "po Bożemu", muszę poszukać odpowiedzi [→ kierunek Toruń]. Skorzystam z tego, że trapez wpisany w okrąg jest równoramienny. c+d=22 → d=22−c z tw. Pitagorasa (3,5)2+d2=r2 (4,5)2+c2=r2 ↘ (3,5)2+(22−c)2=r2 (4,5)2+c2=r2 i to jest układ równań, z którego obliczam promień okręgu. Długość promienia wychodzi 4,5, więc środek okręgu należy do dłuższej podstawy trapezu.
14 wrz 15:47
Bogdan: rysunek Inny sposób: R − długość promienia okręgu opisanego na trapezie ABCD i na trójkącie ABC
 22 
a = 1 + 8 = 3, sinα =

, c = 8 + 64 = 62,
 3 
 c 
z tw. sinusów:

= 2R ⇒ R = ...
 sinα 
14 wrz 17:14