Skoro jest podziękowanie, to podpowiem.
P1 składa się trójkąta prostokątnego i zakreskowanej na różowo powierzchni. Pole tej ostatniej
oblicz jako różnicę pola wycinka koła wyznaczonego przez kąt 2α i różówego trójkąta.
Pole P2 to różnica pola wycinka koła wyznaczonego przez kąt 180o−2α i trójkąta
równoramiennego o ramionach długości r i kątach przy podstawie α.
a>0, b>0
| α | ||
1)Pw= | *πR2 | |
| 360o |
| α | ||
ł= | *2πR | |
| 360o |
| α | |
*πR2=ab | |
| 360o |
| α | |
*2πR=2a+2b−2R | |
| 360o |
| R | ab | ||
= | |||
| 2 | 2a+2b−2R |
| a*b | ||
R= | ||
| a+b−R |
| a+b−(a−b) | a+b+a−b | |||
R= | =b lub R= | =a | ||
| 2 | 2 |