matematykaszkolna.pl
okrąg i koło- geometria zadania geometria: Cześć, w zadaniach ze zbioru długość okręgu, pole koła nie potrafiłam poradzić sobie w poniższych zadaniach. Proszę o pomoc. Te zadania w porównaniu z pozostałymi nie wydają mi się trudne, jednak nie potrafię wpaść na sposób ich rozwiązania. Nie wiem jak powinnam do nich podejść. 1) Środek każdego z dwóch kół o promieniu r należy do okręgu drugiego koła. Oblicz obwód figury, która jest sumą tych kół. ODP: 8/3πr 2) Na wielokącie foremnym opisano okrąg i wpisano weń okrąg. Pole pierścienia zawartego między tymi dwoma okręgami jest równe π (S). Oblicz długość boku wielokąta. Z własnych obliczeń doszłam do momentu, gdy wiem, że r=3/3 (ale nie wiem czy te obliczenia są poprawne) ODP: 2 lub inaczej: 22/π 3) Trzy koła o jednakowym promieniu r leżą na płaszczyźnie w ten sposób, że środek każdego z nich leży na okręgach obu pozostałych kół. Oblicz pole figury, która jest częścią wspólną tych trzech kół. ODP: π−3/2 r2
14 wrz 08:59
ite: rysunekzad.1 Np.Oblicz sumę obwodów obu kół i odejmij cztery długości granatowej krzywej.
14 wrz 09:14
ite: zad. 2 Zrób rysunek jakiegoś wieolokąta np.sześciokąta z wpisanym i opisanym na nim okręgiem. Znajdź trójkąt prostokątny, którego bokami są promień okręgu wpisanego i promień okręgu opisanego. Trzecim bokiem Δ będzie połowa boku wielokąta. Skorzystaj z twierdzenia Pitagorasa.
14 wrz 09:29
ite: zad.3 Dobrą podpowiedzią jest rysunek do zad.1 z 9:14 Porównaj pole wycinka koła opartego na niebieskim łuku z polem trójkąta równobocznego o boku równym promieniowi koła.
14 wrz 09:34
Mila: rysunek |AB|=2x 1) Pp=πR2−πr2=π*(R2−r2) π*(R2−r2)=π⇔R2−r2=1, R2=1+r2 2) W ΔSCB: x2+r2=R2 x2+r2=1+r2 x2=1 x=1 |AB|=2 ========
14 wrz 19:23
Eta: rysunek
 r23 
ΔABC równoboczny o boku długości r i polu S=

4 
pole u= P(wycinkaACB)−S
 1 
P(wycinka) =

πr2
 6 
 1 
3u=

πr2−3S
 2 
 1 
P(figury)= 3u+S ⇒ P=

πr2−2S=.............
 2 
14 wrz 21:04
geometria: Dzięki za wszystkie wskazówki ite, wszystkie zadania udało mi się dokończyć z właściwym rozwiązaniem emotka
14 wrz 21:17
geometria: Mila, Eta dziękuję emotka
14 wrz 21:17
Eta: emotka
14 wrz 22:57