kombinatoryka cyfry PILNE
franek: Cyfry 0,1,2,3,4,5,6 ustawmy losowo tworząc ciąg i potraktujmy go jako liczbę siedmiocyfrową
której pierwszą cyfrą nie może być 0. Ile jest możliwych takich ustawień , w których otrzymamy
liczbę siedmiocyfrową
a) dowolną
b) podzielną przez 4
c) parzystą
d) podzielną przez 25
jeżeli mozna to poprszę metodą mnożenia
21 lut 16:32
ula: a/
1 miejsce 6 możliwości
2 6
3 5
4 4
5 3
6 2
7 1
czyli 6*6*5*4*3*2*1=6*6!
b/
−−−−−−−−−−−−−−− 4 5*5*4*3*2*1=5*5!
−−−−−−−−−−−−−− 8 5*5*4*3*2*1=5*5!
−−−−−−−−−−−−−1 2 4*4!
−−−−−−−−−−−−−1 6 4*4!
−−−−−−−−−−−−−2 0 4*4!
już w następnych końcówki się powtarzaja
B=2*5*5!+3*4*4!
21 lut 16:48
ula: c/
− − − − − − 0 5*5*4*3*2*1
− − − − − − 2 5*5*4*3*2*1
4 5*5*4*3*2*1
6 5*5*4*3*2*1
8 5*5*4*3*2*1
C=5*5*5!
D/
−−−−−−− 25 4*4*3*2*1
50 4*4*3*2*1
75 4*4*3*2*1 czyli 3*4*4!
tak myślę jeszcze z tym 0 na końcu czy wtedy nie bedzie 5*4*3*2*1 bo przecież zabrałam już 0
tak samo będzie w cib tam dzie na końcu są 0
21 lut 16:59
Basia: jeżeli 0 na końcu to reszta dowolna czyli 6!
21 lut 17:01