Obliczanie granicy, czy dobrze to rozwiązałem?
kalafiorek: Obliczanie granicy, czy dobrze to rozwiązałem?
| | n | | n | | 1 | |
limn−>∞ |
| = limn−>∞ |
| = limn−>∞ |
| = 0 |
| | 2n+2 | | 2n(1+22n) | | n | |
13 wrz 23:39
kalafiorek: Pominąłem początek na poczatku było:
13 wrz 23:41
WhiskeyTaster: Źle. Nie skróciłeś dobrze.
14 wrz 00:17
xyz:
wynik to 1/2
na oko widac
Jak masz granice do nieskonczonosci
a w liczniku i mianowniku stopien wielomianu (najwyzsza potega przy n)
jest taka sama, to wynikiem bedzie po prostu liczba przy tym n z licznika
przez liczbe z mianownika
np.
| | 5n6 + 3n2 + 4n + 1000000 | | 5 | |
lim |
| = |
| |
| | 3n6 + n | | 3 | |
n−>niesk.
14 wrz 18:36
xyz:
| | 1 | |
u Ciebie jak skrocisz 'n' to powinno zostac |
| |
| | | |
| | 1 | | 2 | |
a granica z tego wynosi |
| bo ulamek |
| dazy do zera |
| | 2 | | 2n | |
14 wrz 18:37