1) (330) Dwie wysokości trójkąta równoramiennego mają długość 24 (h), a trzecia 20 (H). Oblicz
pole trójkąta.
(Odp:300 lub inaczej: (H2 h) / √4H2 − h2 )
2) (331) Najdłuższy bok trójkąta rozwartokątnego ma długość 60, a wysokości poprowadzone z obu
jego końców mają długości 12 i 20. Oblicz pole tego trójkąta.
Odp: 225 (√6 − √2)
3) (338) Trójkąt równoramienny o kącie przy podstawie α przecięto prostą przechodzącą przez
koniec podstawy i nachyloną do niej pod kątem β (α>β). Wyznacz stosunek pól trójkątów, na
jakie prosta podzieliła dany trójkąt.
Odp: sin(α−β)/ 2 cosα sinβ
zad.3
1/ Skorzystaj ze wzoru na pole trójkąta, gdy znana jest któregoś długość boku i wszystkie kąty
tego trójkąta.
| sin(α)*sin(β) | ||
P2=1/2*(2a)2 | ||
| sin(180o−α−β) |
| a | ||
3/ Zapisz iloraz pól i skorzystaj z tego że | = cos(α), długości boków się uproszczą. | |
| b |
a
Zadanie2)
1)
20*b=12*a=60*x
b=3x
a=5x
2) W ΔAFC:
b2=x2+e2 ⇔9x−x2=e2 ⇔8x2=e2
e=2√2x
3) W ΔCFB:
(5x)2=x2+f2 ⇔24x2=f2
f=2√6x
4)
2√2x+2√6x=60 /:2
x(√2+√6)=30 *(√6−√2)
x*(6−2)=30*(√6−√2)
| 15 | ||
x= | *(√6−√2) | |
| 2 |
| 1 | 15 | |||
PΔABC= | *60* | *(√6−√2) | ||
| 2 | 2 |