Równanie
Natalka: Rozwiąż równanie:
4√x−2+16=10*2√x−2
1 przypadek − gdy x=2
wychodzi wtedy 17=10, zdanie fałszywe, zatem x=2 nie jest rozwiązaniem tego równania
2 przypadek − gdy x>2
i pytanie jak teraz się do tego zabrać? bo myślałam żeby podstawić coś pod 2√x−2, ale ta
4 pierwsza krzyżuje mi plany, więc proszę o pomoc
13 wrz 22:26
WhiskeyTaster: 2√x−2 = t
4√x−2 = 22√x−2
t2 − 10t + 16 = 0
(t − 5)2 = 9
|t − 5| = 3
t = 8 lub t = 2
Stąd 2√x−2 = 2 lub 2√x−2 = 8
Czyli:
√x−2 = 1
x − 2 = 1
x = 3
Lub
√x−2 = 3
x − 2 = 9
x = 11
13 wrz 22:35