..
Ola: Wykonaj mnożenie , odpowiedź podaj w najprostszej postaci :
a) x− 2 / x2 * 3x/2x−4=
b)x2/3−x *3x−9/x4=
c)4x2 −16/6−3x *x2/4x+8=
d) x2−16/x2−9/ *3−x/x−4=
e) x2−4/x3+3x2 *x4−9x2/x2+2x=
z góry wielkie dzięki za odpowiedź
21 lut 16:21
Ola: ktoś pomoże ?
21 lut 20:31
Ola: bo nie mogę tego rozwiązac
21 lut 21:32
ak1: | x−2 | | 3x | | 3x(x−2) | |
| * |
| = |
| =
|
| x2 | | 2x−4 | | x2(2x−4) | |
| | 3x(x−2) | | 3 | |
= |
| = |
| |
| | 2x2(x−2) | | 2x | |
21 lut 21:39
Ola: dziękuje a jak będzie z przykładem e?
21 lut 22:00
Ola:
4 gru 17:12
Jolanta: (a−b)(a+b)=a
2−b
2
| (x−2)(x+2) | | (x2−3x)(x2+3x) | |
| * |
| = |
| x(x2+3x) | | x(x+2) | |
4 gru 17:52
Jolanta: Po skróceniu
| (x−2)*(x2−3x) | | (x−2)(x−3)x | | (x−2)(x−3) | |
| = |
| = |
| |
| x*x | | x*x | | x | |
4 gru 19:24