punkty rozpinające przestrzeń afiniczna
kaska: hej jak sprawdzic czy zbiory punktów {(a,b,c) (a1,b1,c1)(a2,b2,c2)} i
{(c,d,e)(c1,d1,e1)(c2,d2,e2)}
rozpinaja w R3 tą samą podprzestrzen afiniczną?
13 wrz 09:52
Adamm:
Jak rozumiem, rozpinają znaczy, najmniejsza podprzestrzeń afiniczna zawierająca te 3 punkty.
{x, y, z}, {x', y', z'}, x, y, z, x', y', z'∊R3
Jakie mają wymiary?
Czyli, moc obu zbiorów.
Jak mają różne wymiary, to oczywiście nie rozpinają tej samej przestrzeni.
mamy 3 przypadki
1. oba są mocy 1, więc rozpinają przestrzenie afiniczne będące punktami
sprawdzić czy to te same punkty
2. oba są mocy 2, rozpinają proste
{x, y}, {x', y'}
x−y oraz x'−y' to wektory równoległe do prostych, sprawdzić czy są równoległe
jeśli tak, to sprawdzić czy x+k(x−y) = x' dla jakiegoś skalara k
wtedy to te same proste
3. oba są mocy 3, rozpinają płaszczyzny
obliczyć v = (x−z) x (y−z) oraz sprawdzić czy v • (x'−z') = 0, v • (y'−z') = 0
jeśli tak, znaczy że płaszczyzny są równoległe
wystarczy sprawdzić czy x = z'+k1(x'−z')+k2(x'−z') dla pewnych k1, k2
13 wrz 11:08
kaska: chodziło o 3 przypadek dziekuje
13 wrz 11:39