...
Kasia : f: R3−−−>R3
f(x,y,z)=(−2x+4z, 2z−2x+2y, 2z)
λ=2 k=2
λ= −2 k=1
Warunkiem wystarczającym na diagonalizowalność endomorfizmu jest, aby wielomian
charakterystyczny endomorfizmu miał n różnych wartości własnych.
Tu tak nie jest, bo mamy krotność 2.
Czy ktoś może poradzić, jak sprawdzić czy f jest diagonalizowalny?
Z góry bardzo dziękuję. ♥
12 wrz 22:37
WhiskeyTaster: Generalnie to półprawda. Zacznijmy od tego, że z wektorów własnych, dla różnych wartości
własnych możemy wybrać niezależnie liniowe wektory. Tak samo jest dla wartości własnych,
których krotność jest większa niż jeden. W ogólności, niech Va1 to przestrzeń własna dla
wartości własnej a1. Jeśli mamy k < n wartości własnych, to jeśli Va1 + ... + Vak = n, to
możemy wybraż n lnz wektorów własnych, które będą stanowiły bazę V.
A jak sprawdzić diagonalizowalność f? Wystarczy znaleźć macierz przekształcenia f, a następnie
sprawdzić, jakie wymiary mają przestrzenie własne.
13 wrz 05:11
Adamm:
f(x, y, z) = 2(x, y, z)
(−2x+4z, 2z−2x+2y, 2z) = (2x, 2y, 2z)
x = z
mamy np.
(0, 1, 0) oraz (1, 0, 1)
13 wrz 11:18
Adamm:
f(x, y, z) = 2(x, y, z)
zauważ że równanie to jest rzędu 1 i daje nam 3−1 = 2 wartości własne
13 wrz 11:20
jc: Twierdzenie. Macierz można zdiagonalizować (być może używając liczb zespolonych)
⇔ Macierz jest pierwiastkiem wielomianu bez pierwiastków wielokrotnych.
f(x,y,z) = 2 (−x+2y, −x+y+z, z)
ff(x,y,z)=4(x,y,z)
Wniosek. Macierz przekształcenia f (niech to będzie F) spełnia równanie
F2−4I=0, wielomian x2−4 nie ma pierwiastków wielokrotnych.
Dlatego F można zdiagonalizować.
15 wrz 20:00
Adamm:
warto wspomnieć tutaj o tym, że w(A) = 0 zawsze, gdzie w(x) = det(xI−A)
Wtedy po prostu usuwamy pierwiastki wielokrotne z wielomianu w(x)
15 wrz 20:48
jc: Co można zrobić bez znajdowania pierwiastków:
W(x) / nwd(W(x), W'(x)).
15 wrz 21:24