Wartość bezwględna
Whale: Cześć!
Mam taką sytuację:
√1−√2 = x
Po podniesieniu obustronnie do kwadratu dostanę coś takiego:
(√1−√2)2 = x2
Z własności potęg mogę zapisać, że lewa strona jest równa |1−√2|.
Natomiast zastanawiam się co zrobić, gdy mam pierwiastek sześcienny i podnoszę do 3−potęgi. Czy
uwzględniam cały czas wartość bezwzględną? Ponieważ pierwiastek sześcienny może być liczbą
ujemną stąd moje wątpliwości.
Przykład:
3√1−√2 = x / ( ) 3
(3√1−√2)3 = x3
I następny krok to |1−√2| = x3 czy 1−√2 = x3 ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
12 wrz 20:49
Zui Ju: Zeby podniesc sobie do kwadratu obie strony musza byc nieujemne wiec zapisz ten warunek
12 wrz 21:27
Zui Ju: Poza tym z jakiej wlasnosci poteg skorzystales ze lewa strona to |1−√2| ?
Cos nie tak .jak pozniej liczysz skoro 1−√2<0 ?
12 wrz 21:31
Zui Ju: (√1−√2)2= 1−√2
12 wrz 21:32
Zui Ju: Mozesz sobie podniesc do kwadratu nie piszac tego warunku o nieujemnosci ale wtedy piszesz ze
korzystasz z metody starozytnych i nalezy wtedy koniecznie sprawdzic rozwiazania zeby nie
dostac pierwiastkow obcych
12 wrz 21:35
Zui Ju: Teraz poczekamy az sie odezwiesz .
12 wrz 21:36
Pytający:
Whale, zacznijmy od tego, że 1−√2<0, więc podane przykłady nie mają sensu (na pewno nie
w liczbach rzeczywistych).
12 wrz 22:01