Ciąg ograniczony
xyz: e(n) = (1 + 1n )n czy taki ciąg jest ograniczony z góry?
12 wrz 20:02
Zui Ju: 3
12 wrz 20:14
xyz: Jak to obliczyłeś?
12 wrz 20:17
ABC:
jeden ze sposobów : pokaż że ciąg (1+1/n)
n jest rosnący a ciąg (1+1/n)
n+1 malejący
można też ze wzoru dwumianowego Newtona oszacować
| | | | 1 | |
(1+1/n)n=1+1+∑(k=2 do n) | ( |
| )k |
| | | n | |
12 wrz 20:30
Blee:
e(1) = 2 < 3
jeszcze trzeba wykazać, że ciąg jest monotoniczny
12 wrz 20:30
Ujiuz:
g=e
12 wrz 20:31
Adamm:
Blee
zazwyczaj się pokazuje że e(n)<3 i tak wiadomo że ciąg jest zbieżny
to trochę na odwrót
12 wrz 20:37
jc: Nierówność pomiędzy średnimi
| | n*(1+1/n) + k*(1−1/k) | |
1= |
| ≥ [(1+1/n)n (1−1/k)k]1/(n+k) |
| | n+k | |
(1+1/n)
n (1−1/k)
k ≤ 1
k=6
(1+1/n)
n ≤ (6/5)
6 < 3
15 wrz 19:45