forma dwuliniowa
kaska: Hej czy ktos moze sprawdzic czy zadanie rozwiazuje prawidłowo?
tresc zadania:
forma dwuliniowa V:R3xR3 w R ma w bazie standardowej macierz
[(a1 b1 c1) (a2 b2 c2) (a3 b3 c3)]
obliczyc V((x,y,z)(x1,y1,z1))
moje rozwiazanie
(x,y,z) =l11(a1 b1 c1)+l12(a2 b2 c2)+l13(a3 b3 c3)
(x1,y1,z1)= l21(a1 b1 c1)+l22(a2 b2 c2)+l23 (a3 b3 c3)
uzyskujemy macierz 3x2 [(l11 l12 l13) (l21 l22 l23)]
12 wrz 16:35
Adamm:
Raczej nie.
Jeśli A jest macierzą formy V:R3xR3→R, to
V(x, y) = xTAy
12 wrz 17:49
kaska: czy mozesz mi to bardziej rozpisac?
12 wrz 17:56
kaska: V(x,y)= (x,y,z)T* A*(x1,y1,z1) tak?
12 wrz 18:18
Adamm:
Tak. Pamiętaj że wektory traktujemy jako kolumnowe przy macierzach.
12 wrz 18:22
kaska: dzieki serdeczne za pomoc
12 wrz 18:59