liczby rzeczywiste
Myszka: B. równa 9−4
√5
C. wymierna
D. niewymierna
| | 1 | | 1 | |
Wyliczyłam, że ( |
| )2 to |
| , lecz dalej nwm jak to rozwiązać. |
| | √5+2 | | 9+4√5 | |
proszę o pomoc.
12 wrz 15:45
WhiskeyTaster: | 1 | | 1 | | √5−2 | | √5−2 | |
| = |
| * |
| = |
| = √5−2. Stąd |
| √5+2 | | √5+2 | | √5−2 | | 5 − 4 | |
| | 1 | |
( |
| )2 = (√5−2)2 = 9 − 4√5. |
| | √5+2 | |
Oczywiście można robić jak Ty, wystarczy po prostu usunąć niewymierność z mianownika.
12 wrz 15:51
PW: Ale uwaga − niespodzianka dla przyzwyczajonych do testów jednokrotnego wyboru − dwie odpowiedzi
są poprawne.
12 wrz 16:13
Myszka: Dziekuję bardzo
12 wrz 16:15