funkcje
kinga12345: Funkcja F(x) = 2−x/x gdzie x ∊ C − (0) przyjmuje wartość całkowitą tylko dla:
A. jednego argumentu
B. dwóch arg
C. trzech arg.
D. czterech arg
21 lut 16:16
Kasiula: c mamy taki sam arkusz chyba do zrobienia bo widze ze moje zadania sie powtarzają
21 lut 16:22
Kasiula: sorki odpowiedz d jest prawidlowa
21 lut 16:23
kinga12345: dziękuje
21 lut 16:24
ula: Kasiula coś źle
2x może myć liczbą całkowitą tylko dla x=1,0, −1, czyli C
21 lut 16:30
ula: a jeszcze x≠0 czyli B
21 lut 16:32
kasiula: moze i jest tak jak mówisz
21 lut 16:58
Godzio:
| 2−x | | 2 | | x | | 2 | |
| = |
| − |
| = |
| − 1 => |
| x | | x | | x | | x | |
| | 2 | |
żeby cała liczba była całkowita to |
| musi być całkowite a więc w mianowniku muszą być |
| | x | |
takie liczby: −1,−2,1,2
21 lut 17:04
kasiula: czyli odpowiedz d?
21 lut 17:08
Godzio: jawohl
21 lut 17:09
AS: A ja protestuję
F(x) = 2 − 1 = 1 przy x ≠ 0
21 lut 17:15
ula: Godzio masz rację 2,−2 też przegapiłam
21 lut 17:18
AS: A ja ponownie protestuję.
Matematyka jest przedmiotem ścisłym i nie ma dowolności
w zapisie.
Wszystkie Wasze rozwiązania są błędne i na każdym egzaminie
zostaną ocenione negatywnie.
Dla formalności podaję poprawny zapis (przypuszczam że taki miał być)
| | 2 − x | |
F(x) = |
| lub (2 − x)/x |
| | x | |
21 lut 17:44
kasiula: wiec as jaka bedzie wkoncu odpowiedz?
21 lut 17:46
ula: tak naprawdę to nie wiadomo o co ci chodzi, zapis nasz jest poprawny zgodny z zasadami
matematyki
21 lut 17:47
Godzio: nie rozumiem Cię AS
21 lut 17:48
Julek:
| | 2 | | x | | 2 | |
f(x) = |
| − |
| = |
| − 1
|
| | x | | x | | x | |
| | 2 | |
Jeden jest całkowite, więc zostaje nam rozpatrzeć, dla jakich x ułamek |
| będzie |
| | x | |
liczbą całkowitą. Będzie tak dla wszystkich liczb przez które jest podzielne 2
x∊{−2;−1;1;2}
Zauważ, że w treści zadania jest wyraźnie zaznaczone, że x∊C, więc nie musimy rozpatrywać
| | 1 | |
ułamków w stylu całkowite dla x = |
|
|
| | 2 | |
Odpowiedzą są : x∊{−2;−1;1;2}
więc D (cztery argumenty )
21 lut 17:51
Julek: Godzio zgodzę się z Tobą, ale z drugiej strony zapis kingi :
| | x | |
2−x/x można interpretować jako 2 − |
| co wtedy nie miałoby sensu |
| | x | |
21 lut 17:53
Godzio: no wsumie tak ale wtedy nie było by żadnej dyskusji
21 lut 17:56
AS: Nie może występować dwuznaczność
Nawiasy służą po to by wskazywać w jakiej kolejności
działania mają występować.
W zapisie KIngi wyraźnie jest powiedziane podziel x przez x
i wynik odejmij od 2.
Nie będziesz przestrzegać reguł zapisu to doznasz przykrego
rozczarowania na każdym egzaminie pisemnym.
21 lut 18:39