2n+1 | ||
b)Na podstawie definicji z podpunktu a) wykaż, że granicą ciągu an= | jest liczba 1 | |
2n−1 |
2n+1 | 2n+1 − (2n−1) | 2 | ||||
an − 1 = | − 1 = | = | ||||
2n−1 | 2n+1 | 2n+1 |
1 | 1 | |||
niech N = sufit z ( | − | ) (zapewne to jest twoje nε) | ||
ε | 2 |
2 | 2 | ||||||||||||||||||
|an − 1| < |aN − 1| = | | | = | | | < | |||||||||||||||||
2N+1 |
|
2 | |||||||||||||||||
< | | | = ε | ||||||||||||||||
|
1 | 1 | |||
Powiedz − dlaczego biorę sufit z wyrażenia | − | a nie po prostu to wyrażenie ![]() ![]() | ||
ε | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |