parametr
Parametr: Cześć, mam problem. MOże mi pomożecie, jeśli znajdziecie chwilę czasu

Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie x
2−2mx+m
2−1 = 0 ma dwa różne pierwiastki,
takie że x
1>1 oraz x
2 > 1
napisałem takie warunki
1) Δ > 0
2) x
1 + x
2 >2
3) x
1*x
2 >1
ale w odpowiedziach jest
1') taki sam
2') x
w > 1
3') f(1) > 0
o ile 2 i 2' są tożsamością, to 3 i 3' już nie.
W swoim rozwiązaniu kierowałem się tym, że te pierwiastki muszą być dodatnie i większe od 1
11 wrz 20:58
Eta:

1/Δ>0
i 2/ f(1)>0
i 3/ x
w>1
11 wrz 21:25
Eta:
Widzisz już? dlaczego takie warunki
11 wrz 21:26
Parametr:
raczej mi chodzi o tę różnicę, przy moim 3 warunku, a warunku z odpowiedzi
11 wrz 21:26
Parametr:
Rozumiem rozwiązanie z książki, ale bardziej nurtuje mnie dlaczego mój 3 warunek jest zły
11 wrz 21:27
Mila:

Parabola jest skierowana do góry.
Wykres ma być tego typu co niebieski.
W przypadku wykresu zielonego masz spełniony warunek x
1+x
2>2 i x
1*x
2>1 ale x
1<1
Dołączony warunek f(1)>0 zapewnia , że obydwa pierwiastki są na prawo od 1.
11 wrz 21:31
Parametr:
teraz już rozumiem, dziękuję wszystkim za wyjaśnienia
11 wrz 21:33
PW: Warunek
x
1x
2 > 1
nie jest równoważny koniunkcji x
1>1 i x
2>1.
| 1 | |
Przykład: x1= |
| i x2=3. |
| 2 | |
ale nieprawda, że obie liczby są większe od 1.
11 wrz 21:38