funkcja wymierna zadania tekstowe
gromon6: Właściciel posesji zlecił robotnikowi i jego pomocnikowi pracę brukarską. Gdyby każdy z
pracowników
wykonywał tę pracę samodzielnie, to pomocnik wykonywałby ją o 8 godzin dłużej niż robotnik.
Robotnik wraz z
pomocnikiem pracowali wspólnie przez 3 godziny. Następnie resztę pracy wykonał samodzielnie
robotnik w
ciągu 7 godzin i 12 minut. Ile potrzebowałby każdy z nich, aby zleconą pracę wykonać
samodzielnie? W ciągu
ilu godzin wykonaliby tę pracę, gdyby od początku do końca pracowali razem?
11 wrz 17:52
Eta:
t−− czas samodzielnej pracy pomocnika
| 1 | |
| −− wydajność pomocnika na 1godzinę |
| t | |
t −8 −− czas samodzielnej pracy robotnika , t>8
| 1 | |
| −− wydajność robotnika na jedną godzinę |
| t−8 | |
7h 12min = 7,2h
3t−24+10,2t=t
2−8t
t
2−21,2t+24=0 Δ= ....
t=20 h >8 to t−8 =12h
Robotnik samodzielnie wykonał by całą pracę w ciągu
12h
a pomocnik w ciągu
20 h
gdyby pracowali razem przez cały czas to:
3t+5t=60 ⇒ t=60/8h
t=7h 30 min
===========
11 wrz 21:09