znajdz 2 ostatnie liczby
mujahedin: Znajdź dwie ostatnie liczby 31000 w systemie 10−siętnym
Ktos ma na to rade?
11 wrz 15:40
Adamm:
φ(100) = 40
z tw. Eulera
31000 ≡ 30 = 1 (mod 100)
ostatnie dwie cyfry to 0 i 1
11 wrz 15:51
PW: @mujahedin:
Warto pisać − jesteś studentem, czy uczniem liceum. Jeżeli uczniem, to zapewne nie znasz
pojęcia kongruencji i tw. Eulera.
11 wrz 18:11
ABC: w dobie komputerów to już nie jest to samo zadanie co 40−50 lat temu, można po prostu wynik
podać

3
1000=1 322 070 819 480 806 636 890 455 259 752 144 365 965 422 032 752 148 167 664 920 368
226 828 597 346 704 899 540 778 313 850 608 061 963 909 777 696 872 582 355 950 954 582 100
618 911 865 342 725 257 953 674 027 620 225 198 320 803 878 014 774 228 964 841 274 390 400
117 588 618 041 128 947 815 623 094 438 061 566 173 054 086 674 490 506 178 125 480 344 405
547 054 397 038 895 817 465 368 254 916 136 220 830 268 563 778 582 290 228 416 398 307 887
896 918 556 404 084 898 937 609 373 242 171 846 359 938 695 516 765 018 940 588 109 060 426
089 671 438 864 102 814 350 385 648 747 165 832 010 614 366 132 173 102 768 902 855 220 001
11 wrz 18:17
PW: Ha, ha
11 wrz 18:24