Z góry dzięki za pomoc
KRZYchu: Obliczyć resztę z dzielenia wielomianu W(x)=x1992 +1 +1 przez dwumian D(x)=x2−1
10 wrz 20:01
KRZYchu: ma być tylko + 1
10 wrz 20:02
Saizou: Reszta z dzielenia przez wielomian stopnia 2, może być co najwyżej stopnia pierwszego, tzn.
W(x)=P(x)(x2−1)+ax+b
D(x)=x2−1=(x−1)(x+1)
Z jednej strony
W(1)=11992+1=2
W(−1)=(−1)1992+1=2
a z drugiej
W(1)=P(1)(12−1)+a*1+b=P(1)*0+a+b=a+b
W(−1)=P(−1)((−1)2−1)+a*(−1)+b=−a+b
I masz układ równań
2=a+b
2=−a+b
======+
4=2b
b=2
2=a+2
a=0
reszta to 2
10 wrz 20:07
ICSP: x1992 + 1 = (x2)996 − 1 + 2
R(x) = 2
10 wrz 20:12
Mila:
x2−1=0
x2=1
W(x)=x1992+1
(x2)996+1=1+1=2
10 wrz 20:22