Wyprowadzić wzór na n-tą pochodną funkcji
jr: Wyprowadzić wzór na n−tą pochodną funkcji
10 wrz 16:06
Jerzy:
y = (2x + 3)−1
Policz pierwszą i drugą i może zauważysz prawidłowość.
10 wrz 16:11
jr: Policzyłem
(2*x+3)(−1)` = 1−128+24x−8x2
1−128+24x−8x2` = 24−384x3+288x2+64x4+864x+324 +
16384x3+288x2+64x4+864x+324
Jednak totalnie nie widzę zależności, może ktoś pomóc?
10 wrz 17:55
Adamm: tak to nigdy nie zobaczysz
10 wrz 18:01
jr: wyjaśnisz?
10 wrz 18:02
Bleee:
Nigdy ale to NIGDY w pochodnych nie wyliczaj wzorów skróconego mnożenia
10 wrz 18:08
Bleee:
y = (2x+3)−1
y' = − (2x+3)−2*2
y'' = − 2*(2x+3)−3*22
Itd.
Korzystasz że wzoru:
(xa)' = a*xa−1
10 wrz 18:11
Bleee:
W drugiej pochodnej nie ma tego minusa
10 wrz 18:11
jr: teraz lepiej?
(12*x+3)` = −2(2*x+3)2
(−2(2*x+3)2)` = 82*x+3)3
(82*x+3)3)` = −482*x+3)4
−482*x+3)4 = 3842*x+3)5
10 wrz 18:12
Blee:
a nie prościej:
y = (2x+3)
−1
y' = −1 (2x+3)
−2 *2
y'' = 1*2 (2x+3)
−3 * 2
2
y''' = −1*2*3 (2x+3)
−4 * 2
3
y
IV = 1*2*3*4 *(2x+3)
−5 * 2
4
.... itd.
widzisz 'wzorzec'
10 wrz 18:17
Blee:
| | 1 | |
PS. I staraj się zapisywać ułamki za pomocą U |
| a nie u 1√2 −−−− o wiele |
| | √2 | |
bardziej czytelne to będzie
10 wrz 18:19
jr: widzę, jednak nie wiem jak zapisać ten początek przed nawiasem − mam coś takiego −
(2*x+3)−n+1*2n
10 wrz 18:20
Blee:
1) minus pojawia się przy nieparzystej pochodnej
2) później masz iloczyn kolejnych liczb naturalnych
3) masz (2x+3) do kolejnej ujemnej potęgi
4) na końcu masz 2 podniesioną do potęgi
Więc wzór na n'tą potęgę to będzie:
y(n) = (−1)n * n! * (2x+3)−n−1 * 2n
10 wrz 18:23
jr: Dziękuje!
10 wrz 18:24
Blee:
i to możesz w postaci ułamka (jak tak bardzo chcesz) zapisać:
| | (−1)n * n! * 2n | |
y(n) = |
| |
| | (2x+3)n+1 | |
10 wrz 18:24
jr: Dzięki!
10 wrz 18:25