Metoda eliminacji Gaussa (nietypowe zadanie)
Bartek: Hej mam rozwiązać metodą eliminacji Gaussa taki układ równań:
x + 2y + 3z + 4t = 5
3x + 7y + 10z + 13t = 17
Wiem, ze w tej metodzie należy stworzyć macierz, tylko że w przykładach zawsze podają zadania
na stworzenie macierzy kwadratowej a tu wychodzi:
| 1 2 3 4 | 5 |
| 3 7 10 13 | 17 |
Czy powiniennem dodać 2 wiersze z samymi zerami?
Proszę o wskazówkę.
DZIEKI!
10 wrz 15:01
jc:
x + 2y + 3z + 4t = 5
3x + 7y + 10z + 13t = 17
x + 2y + 3z + 4t = 5
y + z + t = 2
x + z + 3t = 1
y + z + t = 2
z i t dowolne
x = ...
y= ...
Macierz to tylko sposób zakodowania układu równań.
10 wrz 15:12
Pytający:
Nie, po prostu układ będzie miał nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od parametrów (tu 2).
Acz dodanie dwóch zerowych wierszy nic rzecz jasna nie zmieni (nie pomoże, nie zaszkodzi).
Rób standardowo: w2−3w1, następnie w1−2w2 i pozostanie zapisać rozwiązanie.
10 wrz 15:12
Bartek: Dzięki wielkie!
10 wrz 18:10