matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg
angela:
Dla ciągu arytmetyczngo a
1
=2 r=3 wyznacz największe n aby suma S
n<2012
10 wrz 04:14
Jerzy:
Gdzie problem ?
10 wrz 15:40
Zui Ju:
a
n
= a
1
+(n−1)*r
a
1
+an
S
n
=
*n
2
2a
1
+(n−1)*r
S
n
=
*n<2012
2
dalej to juz tylko same przeksztalcenia
10 wrz 16:03