zadanie z gwiazdką dla 7 klasy
saaaatan: Na półce stoją trzy jednakowe słoiki. Pierwszy słoik jest całkowicie wypełniony miodem, drugi−
w połowie, a trzeci jest pusty. Pierwszy i trzeci słoik ważą razem 86,8dag. Ile waży drugi
słoik?
To byłoby zbyt banalne, gdyby wystarczyło podzielić przez 2?
9 wrz 21:12
Mila:
x+m− masa I słoika z miodem
| | 1 | |
x+ |
| m − masa II słoika z miodem |
| | 2 | |
x− masa III słoika
−−−−−−−−−−−−−−−
2x+m=86,6 /:2
9 wrz 21:21
Słoniątko:
(słoik+miód)+(słoik)=86,8
a z drugiej strony 2słoiki+miód=2(słoik+1/2 miodu)
9 wrz 21:23