...
Kasia : Oblicz obraz homomorfizmu f: R
3 −−−> R
4 : f(x,y,z)=(2x−y, z+y, 2z+2y, 2x+z).
Proszę o pomoc.
9 wrz 20:44
Adamm:
Im(f) = {(x, y, 2y, x+y): x, y∊R}
9 wrz 20:59
jc: Obraz bazy standardowej
(2, 0,0,2)
(−1,1 2,0)
(0,1, 2,1)
(1, 0,0,1)
(−1,1 2,0)
(1,0, 0,1)
Baza obrazu
(1, 0,0,1)
(−1,1 2,0)
lub
(1, 0,0,1)
(0 ,1 2,1)
9 wrz 21:02
Kasia : Dziękuję.
jądro to chyba ker f = <[1,2,−2]>
Jak uzupełnić bazę jądra co całej przestrzeni?
Z góry dziękuję.
9 wrz 22:08
Adamm:
sprawdź że
(1, 2, −2)
(0, 1, 0)
(0, 0, 1)
jest bazą w R3
10 wrz 09:26
Kasia : Dziękuję.
10 wrz 14:53