Obliczyć odległość między prostymi. Prosze o sprawdzenie
muu: Potrzebuje pomocy z następującym zadaniem
Obliczyć odległość między prostymi:
| | x | | y−3 | | z−2 | |
l1: |
| = |
| = |
| , |
| | 1 | | 2 | | 1 | |
| | x−3 | | y+1 | | z−2 | |
l2: |
| = |
| = |
| , |
| | 1 | | 2 | | 1 | |
Zamieniam
l1: x=0+t; y=3+2t; z=2+t;
l2: x=3+t; y= −1+2; z=2+t;
wektor kierunkowy wyszedł mi dla obu jednakowy: [1,2,1]
zamieniam
pI1:x+2y+z−8
pI2:x+2y+z−3
Podstawiam do wzoru na odległość
czy dobrze to zrobiłam?
Mila:
1) Proste są równoległe.
k
→=[1,2,1] − wektor kierunkowy prostych
P
1=(0,3,2)∊l
1
P
2=(3,−1,2)∊l
2
P
1P
2→=[3,−4,0]
| | |[3,−4,0] x [1,2,1]| | | |[−4,−3,10]| | |
d(l1,l2)= |
| = |
| = |
| | √12+22+12| | | √6 | |
| | √16+9+100 | | 5√5 | | 5√30 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | √6 | | √6 | | 6 | |