Oblicz granice ciągu
Krzysiek: Lim 5/√n2+7n −n
n→∞
Bardzo prosiłbym również o wytłumaczenie, w razie problemów to 5 jest w liczniku, a reszta w
mianowniku
9 wrz 18:53
lim:
g=10/7
9 wrz 18:56
Krzysiek: A mógłby ktoś wytłumaczyć Skąd bierze się ten wynik? Stosujemy jakiś wzór w tym przypadku?
9 wrz 19:06
Mila:
| | 5 | | 5 | | √n2+7n+n | |
lim n→∞ |
| =lim n→∞ |
| * |
| = |
| | √n2+7n−n | | √n2+7n−n | | √n2+7n+n | |
| | 5*√n2+7n+n | |
=lim n→∞ |
| = |
| | n2+7n−n2 | |
| | 5*n*(√1+7n+1) | | 5*2 | | 10 | |
=lim n→∞ |
| = |
| = |
| |
| | 7n | | 7 | | 7 | |
9 wrz 19:14
Krzysiek: Dziekuje bardzo ☺️
9 wrz 19:33
Mila:
9 wrz 20:51