Zbadaj, ktora z funkcji jest parzysta a ktora nieparzysta
Alina: Dane są funkcje,
Zbadaj, która z funkcji jest parzysta a która nieparzysta:
a) f(x)=x2 + 1:x2 oraz g(x)=(x2+1):x x∊R−{0}
9 wrz 17:07
Piotr:
Funkcję f nazywamy parzystą gdy dla każdej liczby x należącej do dziedziny tej funkcji liczba
do niej przeciwna również należy do dziedziny tej funkcji i f(−x)=f(x).
Dla funkcji parzystej wykres przyjmuje charakterystyczną postać, a mianowicie jest on
symetryczny względem osi OY (jest odbiciem lustrzanym względem tej osi)
Funkcję f nazywamy nieparzystą gdy dla każdej liczby x należącej do dziedziny tej funkcji
liczba do niej przeciwna również należy do dziedziny tej funkcji i f(−x)=−f(x).
Dla funkcji nieparzystej wykres przyjmuje charakterystyczną postać, a mianowicie jest on
symetryczny względem początku układu współrzędnych.
9 wrz 17:57
9 wrz 17:57