znajdź kąt sinusy, trygonometria
pw: Trójkąt prostokątny ma kąty ostre o miarach α i β, przy czym sinα=4sinβ. Wyznacz miarę α. Nie
wiem jak się za to zabrać, próbowałem kombinować z jedynką trygonometryczną, ale nie wychodzi
mi. czy moglby mi ktos udzielic wskazowki? przy zadaniu mozna korzystac z kalkulatora i tablic
trygonometrycznych.
9 wrz 10:04
jc: Jedna przyprostokątna będzie 4 razy dłuższa od drugiej.
9 wrz 10:17
pw: dziękuję jc

nie pomyslalem o tym
9 wrz 10:20
alfa:
sinβ=cosα
sinα/cosα=4
tgα=4
α=...
9 wrz 19:00