matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uprość wyrażenie
Hsgdfwj:
Uprość wyrażenie: (1+x
−
1)
(
−2)−(1−x
−
1)
(
−2) (Oba x są do potęgi −1 i oba nawiasy są do −2)
−4x
3
Powinno wyjść:
(x
2
−1)
2
9 wrz 07:45
ICSP:
1
x
(1 + x
−1
)
−2
= (
)
2
= (
)
2
1
1 +
x
x + 1
x
(1 − x
−1
)
−2
= (
)
2
x − 1
x
x
x
x
x
x
W = (
)
2
− (
)
2
= (
+
)(
−
)
x + 1
x − 1
x + 1
x − 1
x + 1
x − 1
=
2x
2
−2x
−4x
3
=
=
x
2
− 1
x
2
− 1
(x
2
− 1)
2
9 wrz 09:02