Wielomiany
Mavannkas: a)x4−2x3−11x2+12x=0 Rozwiąż równanie
b)(x−2)(x2−3)+2x2≥4x Rozwiąż nierówność
Mogę prosić o pomoc? Cięzko się zabrać
8 wrz 19:11
Eta:

a) x(x
3−2x
2−11x+12)=0 x
3−2x
2−11x+12=0 w(1)=0 (podziel Hornerem
x(x−1)(x
2−x−12)=0
x(x−1)(x−4)(x+3)=0
podaj odp : ............
b) (x−2)(x
2−3)+2x(x−2)≥0
(x−2)(x
2+2x−3)≥0
(x−2)(x+3)(x−1)≥0
........... narysuj"falę"
i podaj odp: x∊ ...........
8 wrz 19:32
6latek: Ciezko bo pewnie sie niedawno przypomnialo ze jest cos do odrobienia
b)
(x−2)(x2−3)+2x−4x≥0
(x−2)(x2−3)+2(x−2)≥0
(x−2)(x2−3+2)≥0
(x−2)(x2−1)≥0
(x−2)(x+1)(x−1)≥0
Teraz(falka) i napisz rozwiazanie
8 wrz 20:38
6latek: Nie patrz na to bo spapralem

Wyzej masz dobrze
8 wrz 20:40