Zmienna losowa, prawdopodobieństwo
Ron: Zmienna losowa X przyjmuje z dodatnim prawdopodobieństwem trzy wartości: 2,3,5
Wiadomo, że F(x) = 0.25 dla 2 < x ≤ 3 oraz F(x) = 0.75 dla 3 < x ≤ 5, gdzie F jest dystrybuantą
zmiennej X.
Wtedy P(2 < x ≤ 3) wynosi?
A) 0.25
B) 0.5
C) 0.75
D) Nie można określić
Proszę o wytłumaczenie jak rozwiązać takie zadanie
8 wrz 14:09
Adamm:
Widzę że twoja definicja dystrybuanty trochę się różni od mojej.
F(x) = P(X<x) w twojej definicji
P(2<x≤3) = limx→3+ F(x) − limx→2+ F(x) = 0.5
8 wrz 14:25
Adamm:
zauważ że P(X≤a) = limx→a+ F(x)
8 wrz 14:27
Ron: Panie Adamie dziękuje za odpowiedź
8 wrz 20:07