Fizyka z 2 liceum
syz: Hej, zastanawiam się czy da się zrobić to zadanie bez użycia delty:
Samochód rusza w punktu P i jedzie z przyspieszeniem o wartości 0,5 m/s2. Po 40 s punkt P mija
motocyklista, jadąc za samochodem ze stałą szybkością v=120 km/h.
a) Wykaż, że motocyklista nie dogoni samochodu, jeśli nie zwiększy szybkości.
b) Oblicz minimalną szybkość, którą musiałby mieć motocyklista, aby − jadąc ruchem jednostajnym
− dogonić samochód, i czas, po którym nastąpiłoby spotkanie.
c) Oblicz drogę, którą przebyłyby w tym przypadku pojazdy do chwili spotkania, oraz szybkość
samochodu w tej chwili.
d) W jednym układzie współrzędnych narysuj wykresy s(t) dla tych pojazdów.
8 wrz 10:42
Blee:
(a) można zrobić 'bez Δ'
(b) można zrobić 'bez Δ'
(c) można zrobić 'bez Δ'
(d) a tu rysujesz
Więc tak − można zrobić 'bez Δ'
Chcesz wiedzieć jak? To najpierw pokaż, że zrobiłeś to zadanie z wykorzystaniem Δ.
8 wrz 11:03
Adamm:
Wszystko można zrobić bez delty, tylko po co, skoro delta to jedynie skrót myślowy
8 wrz 12:27
syz: Kwestia tego że nie przerobiliśmy funkcji kwadratowej, dlatego dziwnie będzie jeśli na lekcji
zrobię zadanie używając jej i szukam jakiegoś naprowadzenia jak to zrobić znają metody z maks.
1 liceum.
8 wrz 18:43
ABC:
wzór skróconego mnożenia (a+b)2=a2+2ab+b2
8 wrz 19:01
Janko: f(x)=(7+x)3√11−3x największa wartość
8 wrz 22:12
Mariusz:
ABC
Jeszcze wzór skróconego mnożenia na różnicę kwadratów a2 − b2 = (a−b)(a+b)
8 wrz 23:18
Adamm:
nikt się nie przyczepi jeśli wiesz jak się te wzory wyprowadza
ax2+bx+c = 0, a≠0
x2+(b/a)x+c/a = 0
(x+b/(2a))2 = b2/(4a2)−c/a = Δ/(4a2)
jeśli Δ<0 to nie ma pierwiastków
w przeciwnym razie
x+b/(2a) = ±√Δ/(2a)
x = (−b±√Δ)/(2a)
8 wrz 23:44
jc: Prędkość motocyklisty = 120 km/h = 100/3 m/s
Odległość samochodu od P = t
2/4
Odległość motocyklu od P = v(t−40)
| | 1 | |
Różnica odległości = t2/4 − v(t−40) = |
| (t2 − 4tv + 160v) |
| | 4 | |
t
2 − 4tv + 160v = (t−2v)
2 + 160v − 4v
2 = (t−2v)
2 + 4v(40 − v)
Najmniejsza odległość pomiędzy samochodem a motocyklistą = v(40−v)
Zatem minimalne v = 40m/s = 144 km/h
9 wrz 09:12