Granica szeregu
Twardowski: Napisać sumy częściowe poniższego szeregu i znaleźć jego granicę:
∞
∑ = 1/n(n+1)
n=1
Wskazówka. Wykorzystać równość 1/n(n+1) = 1/n − 1/(n+1).
7 wrz 21:49
Adamm:
naucz się pisać nawiasy
7 wrz 21:50
Adamm: jakaś własna inicjatywa ?
7 wrz 21:50
Twardowski: "naucz się pisać nawiasy" − Ah, nosz dobrze, dobrze...
"jakaś własna inicjatywa ?" − Co do zadania czy do nauki pisania nawiasów?
7 wrz 22:04
jc: Oj, nawiasy mówią o kolejności wykonywania działań.
No chyba, że jest Ci wszystko jedno.
Poza tym masz wszytko napisane, więc spróbuj najpierw sam.
Znajdź np. trzecią sumę częściową, może coś zauważysz.
7 wrz 22:09
Pytający:
Ja tylko wtrącę: a
ch.
7 wrz 22:20
jc: Adamm, czy kwadrat 1 x 1 można pokryć prostokątami: 1 x 1/2, 1/2 x 1/3, 1/3 x 1/4 itd. ?
7 wrz 22:34