policz sume ciągu
pw: trzeci wyraz ciągu geometrycznego o wszystkich wyrazach dodatnich wynosi 12, a3=12, a wyraz
piąty a5=3.
Ile wynosi suma 10 pierwszych wyrazów tego ciągu?
7 wrz 16:10
Tadeusz:
łatwo policzysz q jak i a1 i podstaw do wzoru
7 wrz 17:06
Pw: O to chodzi że źle mi wychodzi. Q wychodzi mi pierw z 2 przez 2, a a=24. Potem podstawiając do
wzoru otrzymuje dziwne liczby. Proszę o pomoc
7 wrz 18:11
Bleee:
To pokaż swoje obliczenia.
7 wrz 18:28
Bleee:
| | a5 | | 1 | | 1 | |
A na pewno źle Ci wyszlo bo |
| = |
| − > q = ± |
| |
| | a3 | | 4 | | 2 | |
7 wrz 18:29
pw: zrobiłem tak :
a1*q2=12
a1*4=3
więc
12*q2=3
q2=3/12
q=ppierw z 2/2
czemu mi źle wyszło?
7 wrz 18:33
Eta:
| | 1 | | 1 | |
to q= |
| lub q= − |
| −− odrzucamy ,bo ciąg ma być o wyrazach dodatnich |
| | 2 | | 2 | |
zatem taki ciąg ma wyrazy
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
48,24,12,6,3, |
| , |
| , |
| , |
| , |
| |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | | 32 | |
zsumuj te wyrazy
i po ptokach
7 wrz 18:36
pw: ahhhhhhhh juz widze, nie skróciłem. debil ze mnie. bardzo dziekuje za pomoc
7 wrz 18:36