Równanie i jednostki masy
Robert: Pan Michał za kwotę 85 zł może kupić dwa kilogramy pietruszki i sześć kilogramów marchewki
lub cztery kilogramy pietruszki i dwa kilogramy marchewki. Oblicz, ile pieniędzy potrzebuje,
aby kupić dwa kilogramy marchewki i 250 dag pietruszki?
7 wrz 13:45
Bleee:
2p + 6m = 85
4p + 2m = 85
Stad
p =
m =
Wiec
0.25p + 2m =
7 wrz 13:48
Robert: Wyszło mi, że p=17, a m=8,5. Tylko dlaczego potem jest 0,25p? Czy 250 dag pietruszki to nie
będzie 2,5p (250dag = 2,5kg?) ?
7 wrz 13:54
Bleee:
Masz rację, liczyłem dla 250 gramów
7 wrz 13:55
Robert: Czyli ostatecznie powinno być w wyniku 59,5 zł?
7 wrz 14:07
Michał: Zależy od tego czy Michał (z zadania) jest uczciwy i płaci podatki
8 wrz 09:52