matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Walec
Detektiv:
Oblicz Pc i V walca, wiedząc że przekątna przekroju osiowego ma 50 cm i tworzy z podstawą kąt 70 stopni.
21 lut 15:57
ula:
Pc=2πr
2
+2πrH V=πr
2
H
H
sinα=
H=50*sin70
d
2r
cosα=
r=25*cos70
d
można jeszcze obliczyć sin70=sin(35+35) cos70=cos(35+35)
21 lut 16:13