Określ monotoniczność funkcji
Milo: | | x2 | |
Określ monotoniczność funkcji f(x)= |
| |
| | x−2 | |
6 wrz 22:05
Mila:
D=R\{2}
| | 2x*(x−2)−x2*1 | | x2−4x | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x−2)2 | | (x−2)2 | |
f(x)↑ dla x
2−4x>0 i x≠2
f(x)↓ dla x
2−4x<0 i x≠2
dokończ
6 wrz 22:22
Milo: Ja nawet nie wiem co to tu się staneło
6 wrz 22:46
PW: Nie wiesz co to jest pochodna?
6 wrz 22:50
6 wrz 23:00
Milo: Nope
6 wrz 23:08
Mila:
1) Obliczyłam pochodną funkcji.
2) Jeżeli pochodna dodatnia to funkcja jest rosnąca, jeżeli pochodna ujemna to funkcja jest
malejąca.
Do której klasy chodzisz?
6 wrz 23:20
Milo: Nadrabiam zaległości nie byłem dwa lata w Polsce i wróciłem do 2lo to nie istotne
6 wrz 23:23
Mila:
To zadanie z lekcji?
6 wrz 23:34
Milo: Już ogarniam thx
6 wrz 23:39
Mila:

Dobrze.
6 wrz 23:56
Milo: Chociaż jednak nie. Poprosił bym o dalsze rozpisanie jeśli można
7 wrz 00:15
Saizou:

Twierdzenie
Funkcja o pochodnej dodatniej (ujemnej) na przedziale (a; b) jest rosnąca (ujemna).
Dziedziną funkcji f jest zbiór R\{2}, ponieważ x−2≠0→x≠2
Obliczamy pochodną funkcji
| | (x2)'*(x−2)−x2*(x−2)' | |
f'(x)= |
| = |
| | (x−2)2 | |
Dziedziną pochodnej jest zbiór R\{2}
Zgodnie z twierdzeniem powyżej mamy,
| | x2−4x | |
f'(x)>0→ |
| >0→x2−4x>0→x(x−4)>0→x∊(−∞; 0)∪(4; +∞) |
| | (x−2)2 | |
w tym przedziale funkcja rośnie.
| | x2−4x | |
f'(x)<0→ |
| <0→x2−4x<0→x(x−4)<0→x∊(0; 4) |
| | (x−2)2 | |
ale w dziedzinie nie ma punktu 2, zatem funkcja f jest malejąca w przedziale (0; 4)\{2}
7 wrz 08:39
PW:
Saizou, tak nie wolno o tym mówić (ostatnie Twoje zdanie jest fałszywe).
7 wrz 09:54
Saizou:
PW prawda, trochę się zagalopowałem. Powinienem to 2 już wyrzucić na poziomie pochodnej,
bo dziedzina funkcji i pochodnej pokrywa się., ewentualnie zbadać co dzieje się w otoczeniu
punktu 2
7 wrz 10:31
Jerzy:
Chyba nadal nie rozumiesz, co PW miał na myśli.
7 wrz 10:51
jc: To, że funkcja jest rosnąca na każdym z dwóch rozłącznych zbiorów, nie oznacza, że jest
rosnąca na ich sumie.
7 wrz 10:57
Jakub: dasdsa
14 wrz 17:19