Mariusz:
Sposobów jest kilka
Równanie charakterystyczne dla równania liniowego jednorodnego
i przewidywanie dla części niejednorodnej
Równanie charakterystyczne dla równania liniowego jednorodnego
i uzmiennianie stałych dla części niejednorodnej
Metoda operatorowa, użycie przekształcenia Laplace
Przekształcenie równania różniczkowego liniowego w równoważny układ równań różniczkowych
i rozwiązanie tego układu
Rozwiązanie z użyciem szeregów potęgowych np metoda Frobeniusa
Równanie różniczkowe liniowe jednorodne można też rozwiązać
sprowadzając równanie różniczkowe do pierwszego rzędu
y'' − 4y = 0
u(y)=y'
u'(y)y'=y''
u'u = y''
2y'' − 8y = 0
2uu'− 8y = 0
2udu=8ydy
u
2=4y
2+C
y'=±
√4y2+C
√4y2+C=t − 2y
4y
2+C=t
2−4ty+4y
2
C=t
2−4ty
4ty=t
2−C
| | t2−C | | 4t2−2t2+2C | |
t− |
| = |
| |
| | 4t | | 4t | |
| | 2t | t2+C | | 1 | | dt | |
∫ |
|
| dt= |
| ∫ |
| |
| | t2+C | 4t2 | | 2 | | t | |
| | dy | | 1 | |
∫ |
| = |
| ln|2y+√4y2+C1| |
| | √4y2+C1 | | 2 | |
ln|2y+
√4y2+C1|=2x+C
2
2y+
√4y2+C1=C
2e
2x
| | (2y+√4y2+C1)(2y−√4y2+C1) | |
2y+√4y2+C1= |
| |
| | (2y−√4y2+C1) | |
| | 4y2−4y2−C1 | |
2y+√4y2+C1= |
| |
| | 2y−√4y2+C1 | |
| | −C1 | |
2y+√4y2+C1= |
| |
| | 2y−√4y2+C1 | |
| 1 | | 1 | |
| =− |
| (2y−√4y2+C1) |
| 2y+√4y2+C1 | | C1 | |
| −C1 | |
| =(2y−√4y2+C1) |
| 2y+√4y2+C1 | |
2y+
√4y2+C1=C
2e
2x
2y+
√4y2+C1=C
2e
2x
zatem
y(x)= K
1e
−2x+K
2e
2x
y(x)=K
1(x)e
−2x+K
2(x)e
2x
y'=K
1'(x)e
−2x−2K
1(x)e
−2x+K
2'(x)e
2x+2K
2(x)e
2x
y'=e
−2x(K
1'(x)−2K
1(x))+e
2x(K
2'(x)+2K
2(x))
y''=−2e
−2x(K
1'(x)−2K
1(x))+e
−2x(K
1''(x)−2K
1'(x))+
2e
2x(K
2'(x)+2K
2(x))+e
2x(K
2''(x)+2K
2'(x))
y''=e
−2x(−2K
1'(x)+4K
1(x)+K
1''(x)−2K
1'(x))+
e
2x(2K
2'(x)+4K
2(x)+K
2''(x)+2K
2'(x))
y''=e
−2x(K
1''(x)−4K
1'(x)+4K
1(x))+e
2x(K
2''(x)+4K
2'(x)+4K
2(x))
y''−4y=e
−2x(K
1''(x)−4K
1'(x)+4K
1(x)−4K
1(x))+
e
2x(K
2''(x)+4K
2'(x)+4K
2(x)−4K
2(x))=4x+6
K
1''(x)e
−2x−4K
1'(x)e
−2x+K
2''(x)e
2x+4K
2'(x)e
2x=4x+6
Niech
K
1'(x)e
−2x+K
2'(x)e
2x=0
(K
1'(x)e
−2x+K
2'(x)e
2x)'
K
1''(x)e
−2x−2K
1'(x)e
−2x+K
2''(x)e
−2x+2K
2'(x)e
2x
e
−2x(K
1''(x)−2K
1'(x))+e
2x(K
2''(x)+2K
2'(x))
K
1''(x)e
−2x − 2K
1'(x)e
−2x − 2K
1'e
−2x +
K
2''(x)e
2x+2K
2'(x)e
2x+2K
2'(x)e
2x=4x+6
K
1'(x)e
−2x+K
2'(x)e
2x=0
−2K
1'(x)e
−2x+2K
2'(x)e
2x=4x+6
K
1'(x)e
−2x=−K
2'(x)e
2x
−2(−K
2'(x)e
2x)+2K
2'(x)e
2x=4x+6
4K
2'(x)e
2x=4x+6
| | 1 | | 1 | |
K1(x)=− |
| (2x+3)e2x+ |
| ∫e2xdx |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
K1(x)=− |
| (2x+3)e2x+ |
| e2x |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
K2(x)=− |
| (2x+3)e−2x+ |
| ∫e−2xdx |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
K2(x)=− |
| (2x+3)e−2x− |
| e−2x |
| | 4 | | 4 | |
y(x)=K
1(x)e
−2x+K
2(x)e
2x
Całka szczególna równania niejednorodnego
| | 1 | | 1 | |
y(x)=− |
| (x+1)e2xe−2x− |
| (x+2)e−2xe2x |
| | 2 | | 2 | |
Całka ogólna równania jednorodnego
y(x)= K
1e
−2x+K
2e
2x
Całka ogólna równania niejednorodnego
(suma całki ogólnej równania jednorodnego i całki szczególnej równania niejednorodnego)
| | 1 | |
y(x)= K1e−2x+K2e2x− |
| (2x+3) |
| | 2 | |