Ograniczenie górne ciągu
xyz: Zbadać, czy ciąg ma ograniczenie górne:
c(n) = 1/1+n + 1/2+n + ... + 1/n+n
W odpowiedzi jest M=1 ale przecież już dla n=3, 1/2+1/3+1/4>1
6 wrz 18:51
Blee:
z łaski swojej najpierw to PORZĄDNIE zapisz

Nie jesteś od wczoraj na tym forum, więc powinieneś wiedzieć jak ułamki pisać
6 wrz 19:02
Blee:
a po drugiej jak już to dla n = 3 masz:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| |
| 1+3 | | 2 + 3 | | 3 + 3 | |
6 wrz 19:04
xyz: Przepraszam ale nie wiedziałem że tutaj można ułamki wpisywać(tak naprawdę rzadko tutaj bywam)
c(n) = 11+n + 12+n + 13+n + ... + 1n+n
Dla np n = 1, 11+1 + 11+2 + 11+3 + ... + 11+n, już pierwsze trzy wyrazy
są większe niż 1
6 wrz 19:14
Blee:
| | 1 | |
na przyszłośc do zapisu ułamków stosuj U |
| a nie u 1√2 |
| | √2 | |
o wiele bardziej przejrzyste
6 wrz 19:29
Blee:
a co do zadania ... zauważ jak wygląda zapis:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
c(n) = |
| + |
| + .... + |
| |
| | 1+n | | 2+n | | n+n | |
więc:
| | 1 | | 1 | |
c(1) = |
| (bo to jest |
| dla n=1) |
| | 1+1 | | n+n | |
| | 1 | | 1 | |
c(2) = |
| + |
| (bo n=2) |
| | 1+2 | | 2+2 | |
....
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
c(5) = |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| | 1+5 | | 2+5 | | 3+5 | | 4+5 | | 5+5 | |
6 wrz 19:31
Blee:
łatwo więc zauważyć, że:
| | 1 | | 1 | |
c(n) < |
| + .... + |
| <−−− to jest n'razy |
| | n | | n | |
więc
i koniec zadania
6 wrz 19:32
Blee:
A tak jeszcze odnośnie mojego pierwotnego komentarza co do zapisu −−− pa licho brak ułamków,
ale przynajmniej nawiasy pisz
| | 1 | |
Zapis 1/1+n oznacza tyle co |
| + n |
| | 1 | |
6 wrz 19:33
Adamm:
| | 1 | |
c(n) → ∫01 |
| dx = ln2 |
| | 1+x | |
6 wrz 20:49
xyz: Przecież moim tokiem rozumowania nie da się tego dodać bo zostaje n, nie myślę.
Co do całek to jeszcze nie przerabiałem.
6 wrz 21:10
jc: Niezwykłe jest, że można taką granicę policzyć.
6 wrz 21:12